تحولات منطقه

علی رغم افزایش انتظارات تورمی و رشد نرخ دلار در چند مدت اخیر، شرایط در بازار سرمایه متفاوت بود. شاخص بورس سومین ماه بهار را با افت حدود ۴درصدی سپری کرده است. کارشناسان دلیل بی تفاوتی سهامداران به بازار فردوسی را شکاف بین ارز در بازار آزاد و سامانه نیما می دانند. اما این وضعیت تا کجا ادامه دار است؟

دلیل جاماندگی بازار سهام از رقبا
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، درحالی ‌که شاهد افزایش سطح عمومی قیمت‌ها در اکثر گزینه‌های سرمایه‌گذاری هستیم، بورس وضعیت متفاوتی را به نمایش گذاشته و شاید ریزش شدیدی را تجربه نکند اما میل چندانی نیز به صعود نشان نمی‌دهد. هر چند در مواردی شاهد رشد جسته و گریخته بورس بوده ایم، اما روند کلی بازار نسبت به بازارهای موازی بورس خبری از بازدهی قابل توجه نشان نمی دهد. واقعیت آن است که نرخ دلار در بازار ارز تهران همواره به ‌عنوان دماسنج تغییرات انتظارات تورمی شناخته می‌شود و از این‌رو فعالان بازار سرمایه همیشه توجهی به نوسان دلار دارند. اگر نگاهی به نوسانات یک دهه اخیر این دو بازار بیندازیم، به پیروی بورس از دلار با یک تاخیر زمانی نه‌چندان طولانی پی ‌می‌بریم، با این وجود و به گفته کارشناسان در چند مدت اخیر بازار بورس نسبت به این مساله اهمیتی قائل نبوده است. 

 تاثیر حذف ارز ۴۲۰۰ بر بورس
کارشناسان عمده دلیل این مساله را حذف ارز ۴۲۰۰ می دانند. به گفته آنها با نیمایی‌شدن نرخ واردات کالای اساسی، امکان رشد درآمد فروش محصولات از محل تعدیل نرخ ارز محدودتر شده که در صورت تحقق، طبیعتا از منظر سودآوری تحول مثبتی به‌شمار نمی‌رود.با این حال به گفته آنها رسیدن دلار آزاد به سقف تاریخی و عبور از آن می‌تواند واکنش مثبت بورسی‌ها را به‌دنبال داشته باشد.  یک تحلیلگر بازار سرمایه بر این باور است که با توجه به رشد قیمتی که در همه کالاها وجود داشته، مردم با پس اندازهای کوچک نمیتوانند در ملک یا خودرو سرمایه گذاری کنند و گزینه های سرمایه گذاری به سپرده بانکی و طلا و سهام محدود شده است. بنابراین نقدینگی که در جامعه وجود دارد به سمت بازار سهام می آید.ولید هلالات با اشاره به روند حرکت شاخص کل بورس طی دو سال گذشته اظهار کرد: شاخص کل بورس در شهریور سال قبل به مرز یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد رسید و پس از آن در چهار مرحله و در چهار دوره افت کرد. در ابتدای بهمن ماه سال قبل نیز به یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد رسید. از ابتدای بهمن ماه با وقوع برخی تحولات در بازارهای جهانی و نرخ بهره داخلی و همچنین اتمام ریسک‌های بودجه امیدواری هایی ایجاد و باعث شد شاهد صعودی شدن بازار تا محدوده یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد باشیم.وی ادامه داد: تقریبا از اردیبهشت سال ۱۳۹۹ تا کنون، یعنی بعد از گذشت دو سال، شاخص کل همچنان در محدوده یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد است. یعنی تقریبا چهار تا پنج مرتبه است که علی رغم تغییر متغیرها و شرایط شاخص چه در مسیر نزول و چه سقوط این عدد را میبیند.

 گام صعودی بورس در میان مدت
این تحلیلگر بازار سرمایه افزود: موضوعی که وجود دارد این است که با توجه به تورمی که وجود دارد و تقسیم سودی که در شاخص کل لحاظ می شود، هرچقدر زمان می گذرد با وجود آنکه شاخص کل در اعداد قبلی باقی مانده، اما ریسک پایین تر است. زیرا هم بخشی از قیمت ها تعدیل شده‌ و هم تورم درآمد شرکت‌ها را افزایش داده است. از طرف دیگر بخشی از صنایع هم توانستند تولید خود را با طرح‌های توسعه‌ای تقویت کنند. البته تولید و درآمد برخی از شرکت‌های بورسی نیز به واسطه قطعی گاز و برق کاهش پیدا کرده است.هلالات با بیان اینکه میتواند در کوتاه مدت یک گام صعودی را برای بورس پیش بینی کرد، توضیح داد: اگر مفروضات به شکل فعلی باشد، یعنی نرخ بهره و قیمت‌های جهانی به همین میزان  باشند، بازار میتواند در میان مدت یک گام صعودی داشته باشد، اما یک رشد با اهمیت بعید به نظر میرسد. ریسک‌های سیاسی و نرخ ارز م ی توانند در ماه‌های آینده تاثیر زیادی روی بورس بگذارند.

 تاثیر نرخ ارز روی بورس
وی درمورد تاثیر نرخ ارز روی بورس اظهار کرد: اگر پیش بینی شود که قرار است نرخ ارز در محدوده بالا پایدار بماند، احتمال اینکه بخشی از منابع ریالی جامعه به سمت بورس بیاید وجود دارد. همچنین یکی دیگر از موضوعاتی که از بورس حمایت میکند قوانینی است که در بودجه آمده است. مربوط به مالیات روی سپرده های حقوقی باعث شده است حقوقی ها که منابعی در سپرده بانکی داشتند یا با آن منابع مستقیما سهام بخرند و یا با آوردن آن منابع در صندوق های درامد ثابت به صورت غیرمستقیم برخی از پول خود را وارد بازار سهام هم کنند.این تحلیلگر بازار سرمایه با تاکید بر اینکه حقوقی ها اخیرا فعال‌تر شده اند، به  ایسنا گفت: تفاوت فعالیت حقوقی ها نسبت به گذشته در این است که اکنون با رغبت در بازار فعالیت میکنند.وی با بیان اینکه روند صعودی در بازار پایدار خواهد بود، گفت: به عبارت دیگر برخلاف قبل شاخص به محدوده یک میلیون و ۱۰۰ یا ۲۰۰ هزار واحد برنمی گردد. باید گفت درحال حاضر تمایل بازار بیشتر به نمادهایی است که مارکت آن ها متوسط و کوچک بوده، بنابراین دخالت های دولتی و دستوری در آن ها کمتر است اما سودآور هم هستند.

 نبض بازار سرمایه در معاملات دیروز
شاخص کل بورس دیروز با ۴۹۱۲ واحد افزایش در رقم یک میلیون و ۵۲۰ هزار واحد ایستاد. شاخص کل با معیار هم وزن هم ۲۳۳۵ واحد افزایش یافت و رقم ۴۲۱ هزار و ۴۰۱ واحد را ثبت کرد. در این بازار ۱۲۸ هزار معامله به ارزش ۶۰ هزار و ۹۷۵ میلیارد ریال انجام شد.کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی، ملی صنایع مس ایران، پلی‌-پروپیلن جم-جم پیلن، مبین انرژی خلیج فارس، پالایش نفت بندرعباس و پالایش نفت تهران نسبت به سایر نمادها بیشترین تأثیر مثبت را روی بورس گذاشتند.در آن سوی بازار سرمایه شاخص کل فرابورس هم با ۱۰۸ واحد افزایش در رقم ۲۰ هزار و ۹۴۶ واحد ایستاد. معامله گران این بازار ۲۵۴ هزار معامله به ارزش ۵۳ هزار و ۶۴۲ میلیارد ریال انجام دادند. بیمه پاسارگاد، پتروشیمی زاگرس، پتروشیمی تندگویان، داروسازی دانا، ذغال‌سنگ تروده طبس، بیمه اتکایی ایرانیان و پویازرکان آبدره نسبت به سایر نمادها بیشترین تأثیر مثبت را روی فرابورس گذاشتند.

منبع: حمایت

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • حبیب ۱۱:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۷
    0 0
    همه شم بنرخ ارز ربطش ندیدمفتخوری سهام سهامداران خرد دلیل اصلیشه کوفتشون بشه ازدماغشون بیاد بیرون
  • حبیب ۱۱:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۷
    0 0
    دلیلش مفتخوریه برای بیرون کشیدن ازدست سهامداران خرد